Wednesday 14 January 2015

AIR ASSAM UTARA (SALAD TOMATO)



Resepi ni aku belajar dari hubby, memandangkan hubby orang utara dan dalam kenduri kendara mereka selalunya wajib ada air assam ni (bkn air assam yang cicah ikan bakar tu yer). Selalunya air assam ni dimakan bersama nasi minyak dan sup daging atau daging rebus. Mula-mula pelik juga tapi lama-lama aku pun dah tersuka sebab rasanya yang pedas masam dan manis. Syiookkkk.


BAHAN-BAHAN
BUAH TOMATO (belah 2 dan hiris halus-halus)
BAWANG BESAR (dibelah 2 & hiris halus)

BAHAN-BAHAN SOS (DI BLEND)
SOS CILI
SOS TOMATO
CILI API (lebihkan kalau nak pedas)
CILI MERAH
AIR LIMAU NIPIS
GULA & GARAM

CARA
* Blend semua bahan-bahan sos
* Campurkan dalam tomato & bawang yang dah di hiris – gaul mesra.
* Sejukkan dalam fridge 





 ~ Selamat mencuba ~

No comments:

Post a Comment