Wednesday, 14 January 2015

LASAGNA DAGING

     
   Ini merupakan percubaan pertama membuat lasagna, agak renyah juga tapi 
   memikirkan sekali-sekala aku sekeluarga berkumpul, so aku cuba la buat.

      SOS DAGING
  • 1 kotak lasagna (direbus dgn sedikit minyak – ketepikan)
  • 2 cawan mozarella
  • 1 bungkus daging cincang + 1 bungkus burger daging (Ramly)
  • 2 biji bawang besar  & 4 ulas bawang putih  (dadu / cincang)
  • 1 botol  sos spaghetti original + 1 tin tomato puree
  • 1 tin cendawan butang (hiris nipis)
  • Oregano
  • CARA :- Goreng daging cincang + burger, masukkan bawang besar & bawang putih & cendawan butang hingga naik bau. Masukkan pula tomato sos spaghetti & tomato puree, oregano, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga mendidih & pekat. Biarkan suam.

SOS PUTIH
  • 3 sudu butter 
  • 2 kotak kecil full cream Dutch Lady
  • 1 tin cheese & herbs Prego + 4 keping cheddar cheese
  • ½ cawan tepung gandum (dibancuh dengan air)
  • lada hitam, garam & parsley
  • CARA :- Cairkan butter, masukkan susu, cheese & herbs &cheddar. Masukkan tepung, garam & lada sulah & parsley. Kecilkan api hingga pekat. BIarkan suam
  • Panaskan oven & sediakan Loyang pembakar yg bersesuaian utk membakar. Cara susunan:-

Sos Putih + Mozarella + Parsley
Sos Daging
Kulit Lasagna
Sos Putih + Mozarella
Sos Daging
Kulit Lasagna
Sos Putih + Mozarella
Sos Daging
Kulit Lasagna
Sos daging


Bakar pada suhu 200′C selama 40-60min  atau hingga permukaan lasagna keperang2an. Boleh dimakan sejuk atau panas.





~ Yummy.. berbaloi.. puas family aku makan ~

1 comment: